Kategorier
arbetarlitteratur mediaurval

Litteratur är politik?

Göran Greider i Aftonbladet om Ivar Lo-Johansson – och mobbningen av vår tids arbetarlitteratur.
…….och hur köper biblioteken, vilken litteraturpolitik står de för?

Ingrid Atlestam

2 svar på ”Litteratur är politik?”

Greider har nog rätt i att sedan 1980-talet har kritiker sett ner på "arbetarlitteratur". Ändå fortsätter den att komma ut, i glädjande antal. Åsa Linderborg, Elsy Johansson, Ann-Charlotte Alverfors, Kjell Johansson, Doris Dahlin, Susanna Alakoski, Kjell Eriksson, Aino Trosell, mfl., mfl. En sådan bred litterär strömning finns inte i något annat land än Sverige, och man kan ju fråga sig varför. Storhetstiden är ung. samma som det socialdemokratiska maktinnehavet, ca 1930-1980. Många av dessa arbetarförfattare, liksom gamla uvar som Moa, Jan Fridegård, Vilhelm Moberg mfl är ju oerhört lästa och lånade på biblioteken.Sökpå "arbetarlitteratur" "arbetarförfattare" eller "arbetarskild-ringar" på http://www.arbark.se (KATA) så får ni ca 1.500 träffar tillsam-mans! Vilken guldgruva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.