Nedslag i det ideologiska och litterära Star Trek (2/2)

Patrick Stewart spelar Jean-Luc Picard i serien The Next Generation: en tedrickande befälhavare med rättspatos som läser böcker eller motionsfäktas när han inte utövar rymddiplomati. Hans ledarstil är välkänd och när Bush d. y. var vid makten fanns de som önskade se Picard som ersättare. Här var en man som på alla punkter påstods vara bättre lämpad än den sittande presidenten. Enda kruxet: han var fiktiv. Klassiskt skolade scenskådisen Stewart bör för övrigt känt sig hemma bland alla Shakespeare-referenser som ST kryllar av. Annars gillar jag den senare serien Voyager med Kathryn Janeway som befälhavare, den första kvinnan på positionen, vilket var på tiden – även i ST-sammanhang. Hon har vetenskaplig bakgrund och är en hård förhandlare. Dricker sitt kaffe svart.

Bibliotek och bibliotekarier förekommer. I originalseriens All our yesterdays möter vi Mr Atoz (=A to Z) som replikerat sig själv för att hjälpa användarna hitta bland futuristiska infoskivor (se där en annan strategi än personallösa bibliotek!). I The Lights of Zetar är man på transportresa till Memory Alpha, ”a central library containing the total cultural history and scientific knowledge of all Planetary Federation members”. Memory Alpha är passande nog också namnet på den verkliga wiki där du kan få veta allt och lite till om ST.

Roligast är ändå (i den annars trista tecknade serien) när Kirk och Spock råkar i trubbel och i stridens hetta resonerar kring hur det vore att istället jobba som bibliotekarie. Med sin vulcanska logik drar Spock på sätt och vis en lans för hela yrkeskåren:

Kalle Laajala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.