Åter till välgörenheten?

”Vanliga dödliga kan också anmäla sig till ”Presidentens Råd”. Det kostar 25.000 dollar och ger utöver signalvärdet tillgång till eleganta middagar i förnämnt sällskap av t ex NYPL:s ordförande och högste chef Paul Le Clerk”

Så skriver Elsebeth Tank i sin naiva hyllningsartikel ( BBL 2010:1), eller finns där någon dold ironi som jag missar, till det välgörenhetssystem som många amerikanska bibliotek är helt beroende av. I artikeln handlar det om New York Public Library. Att okritiskt beskriva detta fenomen där de rika finansierar de mindre bemedlades bibliotek, där rätten till kunskap och information förutsätter välgörenhet, känns 1800-tal. Men dessvärre, med den avveckling som nu sker av välfärden, så är det kanske tänkt som ett framtidsideal för The Darling Library?

Ingrid Atlestam

2 responses to “Åter till välgörenheten?

  1. Vi får hålla utkik efter norske journalisten Anders Nilssons artikel om The Darling library med en intervju med Elsebeth Tank. Publiceras snart i norsk bibliotekspress. Jag bad honom skriva något om det i bis också.

  2. Anders Ericson heter han och skriver i Bibliotekforum och medverkar emellanåt även i bis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.