Kategorier
Göteborgs stadsbibliotek offentlig sektor

Härdsmälta i lilla London

Nu ska Göteborg få sitt omtalade pariserhjul. Hela idén är så korkad att jag först trodde det var ett aprilskämt men nu är det alltså klart att åbäket ska skymma sikten vid Östra hamngatan. I dessa kristider där man drar ner på all offentlig verksamhet vill man ge en annan, ”positiv” bild av Göteborg.Hela idén är ett rått hånskratt åt alla de offentliga verksamheter som får vända på kronorna för att hålla sig flytande.Man kan fråga sig vad göteborgarna hade sagt om saken om de fått folkomrösta. Troligen hade den evenemangslystna klicken av rika företagsledare och politiker som talar sig varma för hjulet fått skicka hjulet med enkel biljett tillbaka till Australien (där det kommer ifrån).


Hjulet kommer gå på 22 miljoner kronor vilket minst sagts hade behövts till de slitna skolorna i förorterna, inom vården eller varför inte biblioteken? Som en jämförelse hade det räckt till 81 bibliotekarietjänster (med medianlön 22400 kr i månaden) under ett år. Vilket hade gjort mest nytta för Göteborgs befolkning och utvecklat staden positivt? 81 extra bibliotekarier i ett helt år eller ett pariserhjul för turister? Svårt val.

Kristian Schultz

5 svar på ”Härdsmälta i lilla London”

Ja ett pariserhjul kan man åstadkomma på rekordtid, stort, dyrt och rejält. Men en biblioteksplan som knappt ser ut att bli ens en tumme har man nu under några år bara lycktas rulla fram till en remissomgång som väl lär vattna ur den ytterligare. Är det någon som tror att den får kosta något? Nä, nada! Pengarna behövs ju för att hålla igång hjulen!

Sluta blanda ihop Göteborg & Co pengar med skattekassan som finaserar vård och skola. Det är helt olika kassor. Som om att SKF ska betala Volvos underskott.För övrigt så gjorde GT en undersökning där ja-sidan vann ganska så överlägset.

Göteborg & Co är det värsta exemplet på att staten och kapitalet sitter i samma båt. Företagarna vill ha en "evenemangsstad" för att kunna håva in pengar på turism och politikerna vill kunna sola sig i glansen från en nytt pariserhjul. Borde man inte istället anstränga sig till det yttersta för att satsa på att göra Göteborg till en stad för alla och inte bara penningstinna turister? Men där finns inga pengar att tjäna och ett pariserhjul är ju betydligt roligare att visa upp för prominenta besökare än några extra lärare i en förortsskola eller bibliotekarier på ett förortsbibliotek.Olika kassor? I min mening borde det finnas en kassa som gör nytta för alla, inte bara en liten klick politiker och företagare.

Jag läste att i Malmö har man försökt lansera sig inom den virtuella världen Second Life. Det lär ha kostat, enligt en tidningsnotis, en miljon, men försöket skulle avbrytas nu. Undrar om man hade ett virtuellt stadsbibliotek där oxå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.