Kategorier
Globalarkivet open access

bis-artiklar i Globalarkivet

Artiklar från vår tidskrift bis finns numera också att tillgå som open access i Globalarkivet, se länk
http://www.globalarkivet.se/view/subjects/E112.html
Att publicera fritt tillgängligt material som open access är ett hett ämne inom forskarbiblioteksvärlden idag. På det nämnda HISS-seminariet (se tidigare inlägg) kunde vi bl.a. se en professor från Harvard university (via länk) tala sig varm för open access, som numera stöds av Harvard och flera andra universitet i USA. Man kommer på så sätt runt de skenande kostnaderna för prenumeration av dyra vetenskapliga tidskrifter. Man skriver istället avtal med artikelförfattarna om att få publicera deras bidrag på nätet som open access. Hur det hela ska betalas är fortfarande dock inte klarlagt, här finns en konflikt mellan universitetsforskare med fast anställning som vill sprida sin forskning gratis, och skribenter som måste leva på sitt skrivande. Inom den vetenskapliga forskningsvärlden är dock den förra kategorin i majoritet, fortfarande. Vi kommer att skriva mer om detta i tidskriften.
Mats Myrstener

Ett svar på ”bis-artiklar i Globalarkivet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.