Kategorier
anarkism boktips jämställdhet

Emma fortfarande farlig

Anarkistagitatorn Emma Goldman är fortfarande farlig, konstateras i en ny biografi på engelska (Black rose books) , Emma Goldman: still dangerous av historieprofessorn C. Bríd Nicholson. Här ges en delvis ny och mer mångbottnad bild av kvinnan som kallades ”Amerikas farligaste kvinna” när hon utvisades av FBI från USA 1919.
I en annan ny bok, Jämlikhetsanden (Karneval) hävdar författarna Richard Wilkinson och Kate Pickett att jämlika samhällen är bättre samhällen. Varför? Därför att ojämlikhet påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt, och kostar dessutom samhället enorma summor i sjuk- och hälsovård, hög kriminalitet, sämre utbildning, ökad rasism och förtryck, och sämre social rörlighet. Tankar som är helt i linje med vad Emma Goldman skulle ha tyckt.
Mats Myrstener
Adress till ”Emma Goldman papers” (University of California at Berkely)
http://sunsite.berkeley.edu/Goldman/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.