Kategorier
fjärrlån mediaurval

Fritt flöde utan revirtänkande?!

Nu har den kommit, fjärrlåneutredningen, med en massa bra idéer om hur tillgängligheten ska bli mer jämlik ur ett användarperspektiv. Men det hela är lättare sagt än gjort, hur få alla kommuner att ställa upp på detta? Två problem visar sig vid en snabb genomläsning av förslagen:
1. Kommunbibliotekens olika inköpspolitik blir en stötesten. Ett mer eller mindre gemensamt mediaflöde förutsätter en nationell inköpspolitik, för det är väl inte precis vad som helst som ska skickas land och rike runt?
2. Kommunbibliotekens olika ekonomiska förutsättningar och det därav följande revirtänkandet, att värna om det egna till de egna.

Som jag ser det finns det bara en lösning, nämligen att åter damma av idén om att förstatliga mediaflödet, att staten, genom KB, garanterar en viss nivå på mediainköpen på alla folkbibliotek, då upphör mitt och ditt och det blir vårt!
Stöd fjärrlåneutredning och förstatligandet av mediaflödet!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.