Kategorier
Gallring Press Display Stockholms stadsbibliotek

Det papperslösa biblioteket

Nytt år och nya föresatser. Det papperslösa kontoret har man ju hört talas om, men det var väl inte det här man tänkte på direkt …?:
På årets andra dag läser jag att Läsesalongen i Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm, ett av Sveriges mest besökta bibliotek, ska kasta alla sina papperstidningar. I fortsättningen erbjuds bara tidningsläsning på Internet vid 12 datorer. Främst ska man använda tjänsten Press Display, där ett stort antal dagstidningar, med tonvikt på det angloamerikanska, presenteras i fulltext.
Läsesalongen ska flytta ner till sin ursprungliga plats i markplanet, och byter namn till Bibliotek Plattan. Vad som nu försvinner när verksamheten ska moderniseras är flera hundra titlar dagstidningar från Sverige och andra länder, inte minst många länder från tredje världen. Reaktionerna från låntagarna, åtminstone de som intervjuas i tidningen, är också negativa överlag. T.ex. påpekas att bosniska Oslobodenje inte finns på nätet, och nu försvinner helt från Kulturhuset.
”Less is more” har vi redan konstaterat på bis-bloggen, det gäller i högsta grad Stockholms stadsbiblioteks framtid. De storslagna och omdiskuterade planerna på en stor tillbyggnad skrotades med ett enda pennstreck av kulturborgarrådet, och nedskärningar är det som gäller, även om man samtidigt moderniserar verksamheten. Och fortfarande har Asplundhuset vid Sveavägen sitt tidningsbestånd kvar. Än så länge. Men utvecklingen är oroande.
Även en stor samling vinyl och CD-skivor (18.000 titlar) gallras från SSB. Att gallra det gamla beståndet verkar vara en av det kommande årets stora trender!
Mats Myrstener
kolla http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/tidningar-tas-bort-fran-kulturhuset_4018947.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.