Harry Järv död

Jag läste i dn.se att Harry Järv avled den 21/12. Jag hade förmånen att träffa Harry några gånger för intervjuer, senast för två år sedan, i samband med publiceringen av den tjocka antologin Mänsklighetens minne – en stor hyllning till böcker och bibliotek i historiens ljus – recensionen av boken publicerades i bis förra året.

Harry Järv arbetade många år på Kungliga biblioteket som chef för handskriftsavdelningen. Han var översättare och tidskriftsredaktör, och förlorade ena benet i finska vinterkriget, något som skildras i filmen Framom främsta linjen.
Han var anarkosyndikalist och övertygad demokrat, särskilt engagerad för Tjeckoslovaiens kamp mot kommunismen. Han bidrog utan tvekan till att göra KB till en verkligt öppen institution efter andra världskriget. Han blev 88 år.
Se mer om Harry genom att söka på ämnesordet i kolumnen till höger.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.