Mats bokjulklappstips danföredanföredan

Sven Wernström: Ett författarliv (Murbruk).

”Framtidsroman” från år 2025, som utspelas i Stockholmsförorten Skärholmen. Wernström filosoferar om sitt liv, och hur det skulle kännas att fylla 100 i EU-landet Sverige, ”där de sista resterna av välfärd och demokrati slagits i spillror”.
Gunder Andersson: I pianoskor och huvud-
värkskostym (Lindelöw). En av arbetarlitteraturens novellmästare skriver om kärlek, våld, tragedi, goda grannar, bönder, och möten i bastun.
Mary Andersson: Den vingabrödna (Lindelöw). En av våra äldsta arbetarförfattare, född 1929, som slog igenom 1976 med Malmöpjäsen Maria från Borstahusen. Här skriver hon sin självbiografi, om sina femtiotalet olika jobb i Malmö, sin uppväxt, författarskap mm.
Jonathan Brent: Stalins arkiv (Ekerlid, övers. Margareta Eklöf). Författaren, känd kremlolog från Yale university, skriver om diktatorn Josef Stalins arkiv och bibliotek, som han som förste västerlänning tillåtits undersöka.
Orlando Figes: De som viskade : tystnad och terror i Stalins Sovjet (Historiska media, övers. Claes Göran Green). Brittisk historiker har intervjuat och läst dagböcker från terrorns Sovjetunionen, ett land där många ”viskade”, av rädsla för att bli angivna och deporterade. Boken är illustrerad.
Ann-Charlotte Alverfors: Igelkottsklubben (Normal). Alverfors bor också i Malmö, och slog igenom 1975 med barndomsskildringen Sparvöga. Här skriver hon om några kvinnor som bildat en klubb som ägnar sig åt att berätta minnen, dansa, dricka och äta god mat. ”Kvinnor som genom tiderna tvingats leva med taggarna utåt. Kvinnor som funnit varandra i en utsatthet av våld och skam.”
Bernt-Olov Andersson: Balladen om Big O (Reptil). Förf. är fd metallarbetare från Sandviken. Förutom fackliga historiker har han skrivit flera romaner, och turnerat med den egna popgruppen Band Avd., där även hans söner ingår. Han debuterade 1977 med diktsamlingen Dagar i New York. Den uppmärksammade romantrilogin Syrenernas tid utspelades i Sandviken med järnverket i centrum. I den nya boken bekänner han sin kärlek till rockmusiken och idolen Roy Orbison (”Big O”).
Cassian, Nina: Mirakelkvinnan (Ellerström, övers. Dan Shafran). Rumänsk poet, som rekommenderas av Ann-Charlotte Alverfors.
Lina Lund: Berlin, öppen stad : om en ny tid tjugo år efter murens fall (Pockettidningen R, 2009:4).
Den unga journalisten Lina Lund har skrivit detta reportage med öppna ögon, hon har ingen direkt ”förförståelse” eftersom hon bara var två år när muren föll 1989. Hon intervjuar berlinare, både de som gläder sig åt den nya tiden, och de som tycker det var bättre förr.
Jag läste att 90-årige Lennart Hellsing minsann tyckte att pappa också kunde läsa en bok av Herta Müller (se tidigare blogginlägg). Men det förstod väl alla?
God jul önskar Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.