Miljön under luppen

Miljön är den absolut viktigaste frågan för framtiden. Därför känns toppmötet i Köpenhamn ödesdigert. Blir det inte framgångsrikt så går vi en otäck framtid till mötes.

I Svenska dagbladet läser jag (15/12) att bara sjutton procent av EU:s invånare rankar miljöfrågan överst. Högst rankas problemet med ”fattigdom, brist på mat och vatten” (34 procent). Dock menar 63 procent av de tillfrågade att klimatfrågan är ”väldigt allvarlig”. Sämst stöd har den i de baltiska staterna, där en fjärdedel av de tillfrågade rankar frågan som ”mindre viktig”.
Är intresset för miljön en välfärdsfråga för den rika världen? En lyx vi som är rika kan kosta på oss? Mycket talar för det. U-länder med stora oljetillgångar, som Sudan och Angola, eller ett land som Saudi-Arabien, nonchalerar i stort sett miljöfrågan. Av EU:s länder är det bara Sverige och Danmark som rankar miljöfrågorna högst.
SvD:s ledarskribent Per Gudmunsson gör sig samtidigt lustig över de många demonstranterna i Köpenhamn. Några svenska aktivister stoppades redan vid gränsen för att deras buss, en Scania Vabis modell 1967, inte klarade polisens miljökontroll! De flera tusen delegaterna och journalisterna som deltog i konferensen kom dock det stora flertalet i energislukande flyg, vilket Gudmundsson naturligtvis inte noterade.
Själv bidrar jag med att köpa lågenergilampor, även om ljuset, tycker jag, är för svagt. I ett land där det är mörkt större delen av året borde man väl åtminstone få ha ordentligt ljus inomhus. Men lite lyx får man väl avstå för den goda sakens skull?
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s