Grundläggande empati (obs ironi!)

”Ge ett enda hållbart skäl till att jag ska försörja någon som har hel eller delvis arbetsförmåga”, skriver en signatur som kallar sig ”Stina” på Svenska dagbladets diskussionsforum Brännpunkt, apropå det impopulära beslutet om sjukförsäkringsreform.
Vi får hoppas att Stina aldrig blir sjuk eller arbetslös, så att hon behöver ta samhällets skattepengar i anspråk. I fantasin tänker jag mig att hon då av läkaren i Helsingborg blir ordinerad att uppsöka stadsbiblioteket i Malmö för att låna boken ”Grundläggande empati”. Tågresan mellan skånemetropolerna är en bonus, kallad ”gemensamhetsskapande åtgärder”.
I Malmö visar det sig att boken redan är utgallrad, då den inte utlånats på ett år (någon hade dessutom i hastigheten glömt ta bort posten ur katalogen). Hon skickas därför till det personallösa biblioteket i Veberöd, där boken ska finnas, men där man slutat med fjärrlån eftersom personalen skurits ner.
När hon äntligen når Veberöd, om inte tåget blivit stående någonstans efter vägen, strömlöst, i riktigt höstgråväder, får hon själv tillbringa minst en timme bland bokhyllorna för att försöka leta fram boken om ”Grundläggande empati”.
När hon hittar den (om hon gör det) är hon förmodlligen så arg att hon river hela biblioteket. Men bara i fantasin förstås.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.