Lars Furuland har avlidit

Lars Furuland, som var professor i litteraturvetenskap (särskilt litteratursociologi) i Uppsala avled den 1/12, 81 år gammal. Hans författarskap sträckte sig över många områden: barnlitteratur, arbetarförfattare, bokförlag och bokutgivning, regionallitteratur (Dalarna), kvinnliga författare, folkbibliotek. Han var en av de som ledde den s.k. litteraturutredningen på 1970-talet, som föregick den berömda kulturmålsparagrafen om ”kommersialismens negativa verkningar”, och han redigerade en antologi om folkbiblioteksforskning redan 1969.
Lars Furuland publicerade sig också i bis några gånger. Hans sista bok blev memoarerna ”Mina dagsverken” som kom förra året. Med honom går en epok av litteratursociologisk forskning och teoribildning i graven, en unik inspiratör, föredragshållare och folkbildare av den gamla stammen.
Mats Myrstener

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )