En amerikansk bibliotekariedocka

Min dotter Aina köpte en amerikansk biblioteksdocka till oss när hon var i New York. En s.k. ”Librarian action figure”! (klicka på bilden så blir den större)

Det är inte vilken docka som helst. Nancy Pearl är en mycket känd bibliotekarie från Seattle, har publicerat flera böcker om läslust, recensent och hängiven cyklist. Hon bestämde sig för att bli bibliotekarie när hon var tio år, och hon har en ”femtiosidorsregel” som säger att hon läser femtio sidor, och har hon då inte blivit engagerad så lägger hon boken åt sidan. Hon tycker att ju äldre man blir, ju mindre tid har man att läsa dåliga böcker. Hon föreställer sig nog, precis som Jorge Luis Borges, paradiset som ”a kind of library”.

Hon har också jobbat hårt för ett projekt: Att hela Seattle skulle läsa samma bok och sedan diskutera den. ”The role of the librarian is to make sense of the world of information” har hon sagt, och jämfört sig med Batmans kollega Batgirl, som förstås är bibliotekarie.

Dockan har en knapp i ryggen. Trycker man på den så lyfter Nancy på armen och pekfingret i en hyssjande gest. Nåja, får man väl säga, ”nobody’s perfect”, och ränderna går tydligen aldrig ur den yrkesrollen på andra sidan Atlanten. Men entusiasmen går inte att ta fel på, och lite mer ”action” än den s.k. ”biblioteksnallen” är det i alla fall.

I USA finns enligt uppgift 2003, 124.000 bibliotek, och ca 400.000 bibliotekarier. Snacka om påtryckningsgrupp.

Mats Myrstener

2 responses to “En amerikansk bibliotekariedocka

  1. Fick Nancy i present av mina arbetskamrater för några år sedan. Eftersom mitt barnbarn blev så förälskad i denna docka, med sina boktravar, dator och infodisk, så bor Nancy med alla sina tillbehör,numera i barnbarnets fina gamla ärvda dockskåp!Hoppas hon fortsätter sitt läsfrämjande arbete där!

  2. Jag fick Nancy i present av min sambo när jag fick en ny tjänst. Nu blickar hon mig över axeln på mitt tjänsterum och det gör mig trygg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.