Tyck till om bibliotekslagen

När Jan Ristarp talade på konferensen Boken på arbetsplatsen (Åkers-Runö utanför Stockholm), så nämnde han att det är hög tid för alla berörda att nu tycka till om nya skrivningar i bibliotekslagen. En revidering är på gång och ska vara klar i början av nästa år, samtidigt som den s.k. kulturpropositionen läggs.
Det är alltså tid att skriva, tala med sina politiker, eller på annat sätt tycka till om både bibliotekslagsskrivningen, och den nya kulturpropositionen. Förmodligen får vi leva med dessa ett antal år framöver, så: tyck till!
Mats Myrstener

Ett svar till “Tyck till om bibliotekslagen

  1. Här är några saker som jag tycker ska finnas med i en ny, reviderad bibliotekslag:• Att biblioteken ska vara en fundamental del av demokratin och yttrandefriheten och garantera allas rätt till information och kunskap, såväl tryckt som digital, och oavsett medietyp i övrigt.• Att alla typer av medier ska finnas på biblioteken. Inga medier får diskrimineras (jmfr dansk bibliotekslag), vilket innebär att det ska finnas musik, film, multimedia, databaser, internet på alla bibliotek.• Att det ska vara gratis att låna alla typer av medier på biblioteken inkl. att låna film och använda internet.• Att alla tjänster som förknippas med utlåning ska vara gratis inkl. reservationer och fjärrlån från andra bibliotek. • Att alla andra tjänster som biblioteket erbjuder också ska vara gratis.• Att biblioteken har en särskild skyldighet att tillhandahålla och tillgängliggöra IT-baserad information på biblioteken gentemot alla grupper, vilket bl.a. innebär att det måste finnas tillräckligt med publika internetdatorer på biblioteken, även för barn och ungdomar, och att det finns anpassade datorplatser för människor med funktionshinder.• Att biblioteken ska främja användningen av IKT och internet inom alla grupper, men särkilt gentemot prioriterade grupper för att därmed överbrygga den digitala klyftan i samhället.Från min blogg "Birgittabloggen" 090904:http://birgittabloggen.blogspot.com/2009/09/laser-att-bibliotekslagen-ska-utredas.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.