Hur ska det gå för Brunnsvik?

Brunnsviks folkhögskola, arbetarrörelsens första folkhögskola grundad 1906, har levt i ovisshet om framtiden. Personligen tycker jag det är skamligt att LO dragit sig ur sponsrandet av sin första folkhögskola, jämförbart med när man la ner den äldsta arbetartidningen, Arbetet i Malmö, år 2000, eller sålde förlaget Tiden till Norstedts. Några år senare fick Tiden kontrakt för utgåvorna av Harry Potter-böckerna!
Bibliotekarien i Brunnsvik, Christina Garbergs-Gunn berättar för mig att en ny delägare i skolan hittats, ABF Sollentuna, som tidigare också driver verksamhet i folkhögskolorna på Väddö och Södertörn. Det låter hoppfullt, men faran är säkert inte över för det. Per-Ola Jansson från Södertörns folkhögskola blir nu ny rektor på Brunnsvik. Ett illavarslande tecken är att årets konferens, ”Boken på arbetsplatsen”, flyttats från Brunnsvik till LO:s folkhögskola i Åkers-Runö.
Folkhögskolebibliotekarierna har en egen blogg, se adressen till höger bland våra länkar, där mer info kan hämtas. Man ger också ut en läsvärd årsskrift, Brunnsvikarnas årsskrift.
Vi håller tummarna för fortsättningen.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.