Varför så bråttom?

Dagens biblioteksnyhet:
Regeringen har utsett Inger Eide Jensen till att genomföra den aviserade utvärderingen av bibliotekslagen. Det var i budgetpropositionen för 2008 som regeringen meddelade att man avsåg att under mandatperioden utvärdera bibliotekslagen för att stärka bibliotekens roll och säkerställa tillgängligheten i framtiden. Utvärderingen ska vara klar i januari 2010.

I beslutsunderlaget står att syftet med utvärderingen är att undersöka hur bibliotekslagen har fungerat i praktiken och om målen med lagen har uppnåtts.

I uppdraget ingår bl.a. att:
-översiktligt kartlägga och analysera bibliotekslagens tillämpning, bl.a. när det gäller samverkan och biblioteksplaner, samt dess effekter för utvecklingen inom biblioteksväsendet i allmänhet och folkbiblioteken i synnerhet

-belysa relevanta omvärldsförändringar efter lagens tillkomst och andra faktorer som har betydelse för folkbibliotekens utveckling

-överväga behovet av att revidera lagen och lämna förslag på eventuella ändringar

-överväga formerna för uppföljning och tillsyn av lagen

Ja, det det svenska utredningsväsendet är inte vad det en gång varit, hej å hopp nu ska det gå undan! Alliansen räknar tydligen inte med en ny mandatperiod, så det gäller att systemskifta så mycket som möjligt under den tid som är kvar. Ligger de månne bakom skiftet till Dewey åxå?
Att utredaren är gammal bissare, med från första början, bör väl ändå garantera bästa möjliga resultat under dylika förutsättningar.
Men det gamla biskravet med normerande bibliotekslag och helt eller delvis förstatligande av folkbiblioteken lär inte vara gångbart?

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s