Kategorier
Dewey klassificering

Tankar om Dewey

Jag har tvingats börja klassificera i Dewey, inte utan vissa problem. Ett katalogiserings- och klassifikationssystem från 1800-talet, konstruerat för amerikanska forskningsbibliotek. Det märks dessvärre.
Det är uppbyggt i tiotal, grundschemat går från 0-9, alltså tio huvudavdelningar, varken mer eller mindre. Det ger vissa komiska konsekvenser, så har t.ex. sport och idrott (R) hamnat tillsammans med konst och musik (”The Arts” avd. 700). Avd. 900 är också kompakt, här ryms geografi, historia, biografi och arkeologi. Liksom avd. 300 (”Social sciences”) som innefattar utbildning, statskunskap, sociologi, statistik, ekonomi och handel, etnologi och juridik. Här återfinns t.ex. ”homosexualitet” under rubriken 360 (”social problems and services”).
Likheter med SAB finns visst, t.ex. har både religion och filosofi helt egna stora avdelningar. En fördel med Dewey är dock att skönlitteratur och litteraturhistoria inte uppdelas som i SAB. Det hade Ivar Lo-Johansson gillat (som klagade på att hans böcker inte alla stod på samma ställe i biblioteket).
Jag letade efter Dewey-signum för ”Folkparker” (Ohm) men där tog det stopp. Om de svenska folkbiblioteken ska kunna använda sig av Dewey återstår att se. Som tur är finns det ju fortfarande ämnesord (än så länge också på svenska).
För den som vill kolla: länken till SAB:s ”Svenska ämnesord”
http://www.kb.se/katalogisering/Svenska-amnesord/
och för konvertering till Dewey-signa:
http://export.libris.kb.se/DS/
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.