Kategorier
Afrika bokinköp Gallring Malmö stadsbibliotek Skriva blogg

En ny bok är en bok du aldrig har läst?

Boknördarna i USA har en ny rolig sight, http://awfullibrarybooks.wordpress.com/
Här publicerar man inlägg om böcker man hittat på folkbiblioteken med sådär en tjugo-trettio-fyrtio år på nacken. Just nu går man igenom bröllopsböcker!
Här gör man sig lustig över en gång aktuella titlar som How to invest your money and profit from inflation (1981), Young people and smoking (1964) (som faktiskt propagerar för det tuffa med att röka, skriven av en läkare), A visit to the firehouse (om brandkåren, från 1966), The coming collapse of the post office (skriven före e-postens tid, 1975), och Our backward children (om barn med förståndshandikapp, från 1955).
Själv har jag en favorit bland faktaböckerna jag inte skiljs ifrån: Folket i Bilds gyllene världsatlas från 1961, delen om Afrika, som väcker barndomsminnen, fint illustrerad. Enligt förordet var kontinenten Afrika till största delen ”okänd ända till mitten av 1800-talet”!
Debatten om gallringshysterin på Malmö stadsbibliotek fortsätter, det ska byggas en restaurang i biblioteket. Från den ena extremen (fullt av gamla faktaböcker på hyllorna) till den andra (inga böcker alls) således. Det påminner mig då om att Malmö stadsbibliotek i många år låg i nu rivna hotell Tunneln, ovanpå en ölrestaurang! Besökarna klagade på att det luktade stekt fläsk i utlåningsdisken. Apropå uttrycket ”nytt vin i gamla läglar”.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.