Tillbaka till Berg


En gammal bekant från ett tidigare blogginlägg, Bergs kommun i Jämtland, dyker upp bland notiserna i dagens SvD. Kommunen där bibliotekets filialer ska ersättas med en bokbuss satsar istället på turismen, 8,6 miljoner ska satsas på ett nytt ”Storsjöodjurcenter”. Storsjön bevakas numera dygnet runt med övervakningskameror, inte ens ett odjur klarar sig från detta. Det har skapat ”ett enormt intresse” enligt kommunchefen Britt-Inger Stein Öhrnell. 30.000 nya besökare till 2012 är målet.
Två utmärkta reportage återfinns i SvD:s kulturbilaga idag. Den svensk-italienske filmaren Erik Gandini har gjort en dokumentär om medialandet nr 1, där alla media i princip styrs av en person: premiärministern Silvio Berlusconi. Italien är ett av de europeiska länder där jämställdheten går trögast, bidragande orsak är TV-mediets ständiga fokuserande på äldre män, omgivna av ett hov av lättklädda unga flickor. (Något som Gramsci tidigt förutspådde: hur media medvetet skapar ideologi och värderingar, särskilt illustrerat i hans eget hemland.) Filmen ”Videocracy” vill peka på denna italienarnas förkärlek för TV-mediet, och de som bygger sin makt på detta intresse, i ett land där politiker blivit ett skällsord. Den värste av dem alla, kristdemokraten Giulio Andreotti, presenteras i den nu aktuella långfilmen Il Divo.
I ett annat reportage besöker journalisten Fausta Marianovic sitt hemland Bosnien. Hon gav förra året ut boken Sista kulan sparar jag åt grannen . Hon konstaterar bittert att hatet mellan serber och kroater och bosnier fortfarande lever oanfrätt i ex.-Jugoslavien, påhejat av nationalistier och religiösa. Den egna lilla bykyrkan och familjegraven i Banja Luka är riven och ersatt med en ny stor serbisk-ortodox kyrka.
Läs gärna några utmärkta böcker i dessa komplexa ämnen, syndikalisten Tomas Lappalainens böcker om Italien, ”Italien”, ”Maffia”, och ”Camorra”, eller Arvid Fredborgs Serber och kroater i historien, en bra introduktion även om författarens åsikter går åt höger.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.