Utan solidaritet inga folkbibliotek!

Läser att Malmö stadsbibliotek, som var först med att låna ut TV-spel, nu stoppat utlåningen på grund av allt för många stölder. Det har ”försvunnit” spel för 100.000 kr bara under våren. Utlåningen startar igen så snart man hittat ett bättre stöldskydd, manuell utlåning är tydligen otänkbart i dessa robottider.
Stölder har förekommit på folkbibliotek åtminstone sedan man införde ”öppna hyllor”. Det finns två lösningar på detta problem, att dyrbart och eftertraktat material ”får fötter”, antingen slutar man köpa det eller annars förvarar man det ”bakom ryggen”. En tredje lösninge är givetvis att man accepterar ett stort svinn eller bara blundar för det
Det kommer alltid att finnas de som beter sig osolidariskt och snor av den gemensamma egndomen Om stölderna ökat i dessa den nya individualismens tidevarv vet jag inte, men onekligen finns det större värden att lägga beslag på nu med det digitala.
Folkbibliotek förutsätter och bygger på solidaritet, att vi förvarar och förvaltar en gemensam egendom som kan användas av var och en på sådana vilkor att alla kan få del av denna rikedom. Varför är vi så dåliga på att marknadsföra själva idén med folkbibliotek, denna geniala sociala innovation, som bygger på det ursocialistiska, från var och en efter förmåga till var och en efter behov.
Ingen biblioteksvisning, inga bokprat, inte en dag utan att nämna hur folkbibliotek och solidaritet hänger ihop såväl historiskt som nu och sedan!

Ingrid Atlestam

One response to “Utan solidaritet inga folkbibliotek!

  1. Jag kan inte annat än hålla med! Detta är verkligen något att framhäva mer – att biblioteken är geniala då de är dagens allmänningar (gratis och tillgänga för alla!). Stjäl man från dem stjäl man från oss alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.