Kategorier
Finanskrisen kulturpolitik offentlig sektor

Företagsamma bibliotek?

Hörde i morgonekot att Myndigheten för tillväxtanalys till Näringsdepartementet lämnat en rapport om hur man ska kunna mäta sysselsättning, tillväxt och produktivitet i kulturnäringarna, som är det nya samlingsbegreppet för upplevelseindustri och kreativa näringar.
Den intervjuade experten påpekade att staliga kulturinstitutioner inte ingår i begreppet kulturnäringar eftersom de inte är företag! Kommunala kulturaktörer nämndes överhuvudtaget inte, man är kanske omedveten om deras existens?
Trodde att grejen nuförtiden är att kulturinstitutioner ska drivas så likt företag som möjligt, och så ska de inte ens räknas i tillväxtverkets värld! App, lapp, vi slapp!
Risken är att den globala jakten på tillväxt kommer att leda till en missväxt som intet jordbruksstöd i världen kan kompensera och då är det bara att hoppas att det finns kvar gemensamma odlingar, såväl andliga som mer jordbundna!

Ingrid Atlestam

ps En stor missräkning för hela denna trend, att se kultur i ekonomiska tillväxttermer, är att föredömet Hultsfredsfestivalen tydligen har kånkat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.