Kategorier
mötesplats Vad är en bibliotekarie? Vad är ett folkbibliotek?

Mer folk för folket!

Det finns en bild av bibliotek och bibliotekarier som förändringsobenägna kramare av gamla former vad gäller såväl media som verksamhet, men den är knappast sann. Folkbiblioteken lanserade ”öppna hyllor” långt innan detaljhandlarna vågade släppa någon kund in bland varorna, allt handlades över disk. Det är inte biblioteken som tagit efter varuhusen utan tvärtom. Biblioteken började registrera sin omsättning digitalt med hjälp av streckkoder, medan handeln rasslade på med sina gamla kassaapparater, och många gör det fortfarande.
Sedan urminnestider har bibliotekarier organiserat och ordnat sin informationsåtervinning i bibliotek, kataloger, filer och mappar. IT-tekniken och Internet har tagit efter. Därför var bibliotekarierna tidigt ute på nätet med välstrukturerade webbplatser och interaktivitet och utvecklingen virvlar vidare.
Vad är då nästa sak som biblioteken borde vara föregångare med? Jo, att satsa på människor, att exempelvis anställa alla arbetslösa bibliotekarier för att utveckla biblioteken som kreativa mötesplatser, där det finns kompetent personal som har tid, ork, kreativitet och entusiasm att skapa framtidens dynamiska bibliotek. Människor behöver människor, alltmer service sker utan mäsklig kontakt, massor av fantastiska möten blir aldrig av därför att det saknas naturliga vardagliga situationer där de kan uppstå.
Redan är biblioteken unika i funktionen som mötesplats i tid och rum över alla gränser, det är bara att öppna dem mer och ge personalen chansen att förverkliga alla verksamhetens inneboende möjligheter.
Arbetstillfällenas antal minskar, det behövs alltfärre för att producera alla dessa prylar som hetsar tillväxten allt närmare klotets kollaps. Den nya tillväxtsektorn måste bli inom vård, omsorg, utbildning och kultur.Personalintensiva bibliotek är en förutsättning för detta.
Som en reaktion mot all automatisering kommer behovet av medmäsklighet att öka. Gör biblioteken till en föregångare i detta! Det kostar inte många kronor mer att anställa än att betala ut arbetslöshetsersättning. Som arbetslös ses man som en belastning, någon som tär på det gemensamma kapitalet, som anställd bidrar man till att utveckla välfärden och öka den andliga tillväxten.
Även i detta kommer handeln och tjänstesektorn att följa efter biblioteken så småningom!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.