Kategorier
bibliotekarier biblioteksdebatten Lunds stadsbibliotek personallösa biblioteket

Det starka "bibliotekspartiet"


Jag sitter och bläddrar i antologin Det starka biblioteket från 1993, en samling artiklar av förre bibliotekskonsulenten Bengt Hjelmqvist (1903-2005).
En av artiklarna handlar om femtioårsminnet av Valfrid Palmgrens utredning, den första statliga biblioteksutredningen 1911 som innebar ett utstakande av den statligt understödda folkbibliotekspolitik som förts i Sverige allt sedan dess. Jag fastnar för en rubrik i artikeln, från 1961, Man kan aldrig rationalisera bort bibliotekarien. All grundlig biblioteksverksamhet bygger på en ”duktig bibliotekarie med personlighet, energi och kärlek till sin uppgift” skriver Bengt (med Palmgrens ord). På 1960-talet talades mycket om rationalisering av folkbibliotekens arbete. Det låter sällsynt välbekant. ”Men det är viktigt att komma ihåg, att man aldrig kan bortrationalisera bibliotekarien”, skriver Hjelmqvist. Det hjälper inte med all världens teknik i biblioteket, om inte bibliotekarien finns på plats. Bara på så sätt kan man ”mångdubbla värdet av en bok- (eller media-) samling”.
Man önskar t.ex. att stadsbibliotekarien i Lund skulle läsa Hjelmqvists artikel ”De tre O:na” som skrevs till nya stadsbibliotekets invigning i Lund 1970. Det andas ödmjukhet inför uppgiften, de tre O:na står för bibliotekets tillkorta-
kommanden: allmänhetens okunnighet (om vad biblioteket står för), otillgängligheten (geografiskt och vad gäller öppettider), och otillräcklighet (som gäller media, rätt antal och av rätt slag). Han skriver också om ”experimentbiblioteket”, om bredden i verksamheten, de nya idéerna, visionerna. Men jag tror aldrig Bengt Hjelmqvist menade att experimenterandet skulle gå ut över bibliotekets personal?
En av Bengts mest uppskattade uppsatser handlade om ”landet Bibliotopia”, ett sorts upplyst idealsamhälle, lite av science fiction i biblioteksskrud. Inför det kommande EU-valet går det ju ganska bra för ett ”enfrågeparti”: Piratpartiet. Visserligen lär Hjelmqvist ha varit engagerad folkpartist, men i dagens bistra kulturklimat tror jag han hade bejakat ett nytt ”enfrågeparti”: Ett radikalt
”biblioteksparti”. Vi är nog några stycken som gärna skulle vilja läsa det partiets program.
Bengt Hjelmqvist blev 102 år gammal, han hade sett hela 1900-talet och kunde med rätta vara stolt över vad folkbildning och folkbibliotek uträttat. Vem bland dagens debattörer tar upp hans fallna mantel i det nya milleniet?
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.