Det virtuella biblioteksrummet


Själv hade jag tänkt gå på ett seminarium om arbetsplatsbibliotek och läsfrämjande verksamhet, med deltagare från Svensk biblioteksförening, IF Metall, Författarförbundet, och fackklubben på Volvo lastvagnar i Umeå, där eldsjälen Jan-Olof Carlsson skulle berätta om deras läsfrämjande verksamhet. Dessvärre blev seminariet på Stockholms stadsbibliotek inställt på grund av för få anmälda.
Min kollega Eva-Karin var på ett seminarium om det virtuella biblioteksrummet. Gissa om det var fullsatt? Bibliotek 1.0, Bibliotek 2.0, mikroblogg, nanoblogg, twitter, facebook…. Det gavs exempel på nya modeflugan twitter, dvs korta (142 tecken) ”puffar” om nyheter, böcker, information mm. Stockholms stadsbibliotek har en sådan, kallad ”den långa svansen” (ett begrepp som egentligen vill puffa för det långsiktiga, de böcker som av vissa bibliotekarier vanvördigt kallas för ”hyllvärmare”, eller ”dödkött”). Se http://twitter.com/langasvansen
En annan sådan kortblogg är Smittskyddsinstitutets, Jordbruksverkets mfl. myndigheter, som i svininfluensans tider informerar kortfattat på http://twitter.com/krisinformation
Ett inlägg på twitter ska svara kortfattat på frågan ”Vad gör du? (just nu)”. Det är den inledningsfras mina barn alltid ger sina kompisar (och sin far) när de ringer upp i telefon. Kort och informativt och inget tjafs ska det vara.
Är du inte med på nätet så finns du inte (apropå mitt förförra inlägg på bloggen). Och allt ska vara nutid. Gilla läget.
Mats Myrstener

Ett svar till “Det virtuella biblioteksrummet

  1. Twitter var inte en del av programmet på ”Det virtuella biblioteksrummet”, men det skulle det ha kunnat vara! Själv ser jag bloggande och mikrobloggande som två väldigt olika saker med olika funktion. Om man inte syns på nätet så kan man väl visst finnas ändå. Men man blir ju inte alls lika synlig för en stor grupp nätanvändare. BIS finns ju på nätet via bloggen, alltså synligt både på nätet och… annanstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.