Kategorier
målsättning mötesplats Nationell bibliotekspolitk Vad är ett folkbibliotek?

Mötesplats – kommentar till kommentarer

Visst behövs unga (fri)modiga kollegor, visst är det för mycket gnäll och för lite aktion ibland. Men vad som framförallt saknas, såväl bland yngre som äldre kollegor är ideologi, tankar och insikt kring varför man gör eller inte gör saker, vadan och varthän.
Om inte politikerna tar sitt ansvar och formulerar ett uppdrag så får man göra det som tjänstekvinna och se till att få det antaget av politiken. Detverkar som många bibliotekarier inte inser att biblioteken är, eller åtminstone ska vara en demokratiskt styrd institution i den meningen, att vi har röstat på politiker som ska ta ansvar för bibliotekspolitiken. Det är något annat än den nu härskande idén om kundtillfredställelse och efterfrågestyrning.
Risken är inte bara att man säljer smöret och tappar pengarna , utan att men inte ens har något barn att slänga ut med badvattnet!
Nu när ekonomin kärvar i kommunerna så gäller det att ha skarpa argument till försvar för biblioteken och gratisprincipen, inte luddiga formuleringar om mötesplats och ”köpa på efterfrågan”.

Ingrid Atlestam, bibliotekarie modell maj 68 och snart före detta.

Ett svar på ”Mötesplats – kommentar till kommentarer”

Ibland tycker jag att folkbiblioteken i Sverige rör sig mot en plats där det inte längre är möjligt att motivera att vår verksamhet skall finansieras med skattepengar, och att vi bibliotekarier understödjer den här utvecklingen med glatt humör. Kundtillfredställelse och efterfrågestyrning är områden som den privata sektorn förmodligen kommer att vara mer effektiv i än någon del av den offentliga sektorn. Ändå är det många som hejar på den här utvecklingen utan eftertanke. Visst är det bra om biblioteken är välbesökta, lånar ut mycket och att besökarna är nöjda. Men man måste ha mål och mening också.En tydlig vision för folkbiblioteken behövs alltså, med målsättningar. Något som går att implementera i verksamheten och de som faktiskt jobbar på biblioteken kan känna igen sig i. Och om politikerna inte gör det kanske bibliotekarierna själva får göra det, precis som du skriver. ”if you don’t stand for nothing you will fall for anything” (eller hur det nu var sagt)/Tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.