Kategorier
mötesplats Vad är ett folkbibliotek?

Säg bibliotek det räcker!

Allt detta snack om att biblioteket ska vara en mötesplats, nu senast i rapporterna från Halmstadskonferensen i Bergen, börjar bli tjatigt och känns innehållslöst. Folkbibliotek är ett genial social innovation, en effektiv kollektiv lösning på såväl individuella som samhälliga informations- och kunskapsbehov. Som bieffekt uppstår möten i tid och rum, mellan människor, idéer, ideologier digitalt och reellt. Helt fantastiska saker sker varje dag i våra bibliotek och det mesta av detta har vi noll koll på, i all denna lugna tysthet pågår ett kreativt kaos, som vi aldrig kommer att kunna räkna, utvärdera eller analysera.
Nu träder den ena gurun efter den andra fram och säger att biblioteken måste förnya sig, tänka om, bli någon slags allmänna mingelmiljöer och frigöra sig från sitt tunga folkbildande arv, bli lite mer hippa, moderna, digitala och undomliga. Bli mötesplatser!
Men fortfarande uppger de flesta att de besöker biblioteket för att låna böcker. Den ena undersökningen efter den andra visar att det är bibliotek, i mer traditionell bemärkelse ungdomar vill ha.
I allt annat säges det att vi ska tillfredställa efterfrågan, varför gäller inte detta när brukarna faktiskt vill ha biblioteksverksamhet, inte avbokade mötesplatser? Att försöka göra mötesplatsfunktionen till huvudsak är som att sälja smöret och tappa pengarna.

Ingrid Atlestam

5 svar på ”Säg bibliotek det räcker!”

Jag tycker att det är en gammal diskussion. Ända sedan jag blev färdig med min bibliotekarieutbildning för fyra år sen har det snackats om bibliotekets nya roll och bibliotekariens nya image. Jag undrar bara när detta ska hända? Mycket snack och lite hockey…Annars håller jag med dig-biblioteket är redan en mötesplats i sig, tror snarare vi måste lobba för kunskap, lästlust, spel-lust, demokratiska rättigheter-precis som innan. Fast på ett nytt sätt kanske. /ung bibliotekarie

”Mediatek” skulle bibliotek kallas för några år sedan, nu ”Mötesplats” ….Ännu har jag inte hört en enda biblioteksbesökare som haft någon kritik att rikta mot begreppet ”bibliotek”. (Förmodligen är detta med beteckningen på huset/verksamheten en lika ointressant diskussion för gemene man som den tjatiga diskussionen på Biblist om ”outfit”, alltså bibliotekariers skor, tröjor och brallor.)Problemet med bibliotek är – alltför ofta – vi bibliotekarier. Varför anställs det fortfarande bibliotekarier på folkbibliotek som vägrar att lobba (som ”ung bibliotekarie” skriver) för våra olika verksamheter? Det är inte alls ovanligt att utbildade bibliotekarier vägrar att t ex tala om litteratur m m på ett Rotarymöte, delta i radioprogram med biblioteksanknytning, berätta om bibliotekets verksamhet på olika utbildningsdagar ….All bibliotekeverksamhet ska inte ske inom bibliotekets väggar eller på en blogg (som det mest är kollegor som läser).Nej, FOLKbibliotekarier (gärna klädda i den praktiska bibliotekariekavajen) ska synas och höras och vara kända till både förnamn och efternamn av FOLKETtyckerdenna medelålders (36 år) folkbibliotekarie

Ja, man undrar litet lätt. Är det inte just mötesplatser som biblioteken alltid varit? Bibliotek är ett bra varumärke redan. Visst kan det bli bättre, och visst finns det ännu politiker som inte inser att bibliotek är något annat än en boksamling med bokstämplande bibliotekarier, och visst finns det bibliotekarier som heller inte fattat sin vidgade roll. Men… Det var därför jag vill ha en mer detaljerad rapport, misstänker att din finns en del guldkorn ändå att vaska ur konferensen. Har en biblioteksblogg själv på http://blogg.aftonbladet.se/25419mvh. Uno

Haha, jag håller med ”medelålders bibliotekarie” i meningen ”problemet med bibliotek är-alltför ofta-vi bibliotekarier”. Huvudet på spiken! På många konferenser jag varit på har det gnällts och tyckts synd om så himla mycket att jag blir matt. Det pratas om framtiden-om bibliotekets alla möjligheter. Men GÖR då! Ett sätt kan vara att anställa den sortens bibliotekarier som inte räds förändringar, gärna med erfarenheter från andra verksamheter. De höver inte vara ”unga”, men de måste ha någon slags koll på samtiden och NYFIKENHET på framtiden. /Ung bibliotekarie (Igen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.