Mer om Dewey

Melvil Dewey avled 26 december 1931. Han var grundare av decimalklassifikationssystemet med samma namn, ledande inom American library association, redaktör för Library journal, och chef för bibliotekarieutbildningen vid New York state library och organet Library bureau.
Stockholms stadsbibliotekarie Fredrik Hjelmqvist, farbror till Bengt Hjelmqvist och med nästan samma centrala position i Sverige som Dewey hade i USA, harangerade en av sina stora idoler i Biblioteksbladet, vars redaktör han också var. Hjelmqvist pekar i dödsrunan över Dewey på dennes klassifikationssystem, men kallar det betydligt mer ”mekaniskt” och ”formalistiskt” än det smidigare och mer användarvänliga SAB-systemet, som Hjelmqvist varit med om att sjösätta 1921. Det kan ses som ett inlägg i dagens debatt, och går att läsa i BBL 1932, sid. 62-63.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.