Kategorier
demonstrationer kön och genus

Lössen i den röda fanans veck

Den gamle socialisten, antisemiten, antifeministen etc. Bengt Lidforss i Lund talade för hundra år sedan upprört om ”Lössen i den röda fanans veck”. Han menade Hinke Bergegrens anarkister, som inte drog sig för ”småmord” om det behövdes.
Efter lördagens demonstrationer i Malmö är jag beredd att hålla med Lidforss åtminstone på denna punkt. Det känns som att vi som förespråkar icke-våld inom vänstern måste ta avstånd från AFA-gängets provokationer. 5 timmar fredliga demonstrationer avslutades med tio minuters extremt tumult. Totalt meningslöst och destruktivt.
Såg i helgen om Lars von Triers film Dogville och lyckades också komma över en sliten VHS med Idioterna som är en grym och både rolig och tragisk uppgörelse med 68-vänstern i Danmark. Ypperlig filmkonst, väldigt imponerande. von Trier ställer många frågor som också är djupt existensiella. I USA visas hans filmer sällan offentligt, särskilt uppföljaren Manderlay ansågs vara starkt antiamerikansk. Den visas på lördag i TV2 21.05. (Varje bibliotek med självaktning bör ha hans filmer, jag letar fortfarande efter Europa där EU skildras som ett nattåg, med Ernst-Hugo Järegård som sadistisk sovvagnskonduktör.)
Till sist läste jag i morgontidningen om ett par i Stockholm som döpt sitt barn till Pop. De har beslutat att inte uppge barnets kön för andra än några få nära vänner (typ barnvakten då). Pop går inte heller på dagis, föräldrarna jobbar halvtid. Man undrar hur länge de ska lyckas? Jätteintressant, inte minst när man talar om könet som ”social konstruktion”. Läs artikeln:
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_2559041.svd
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.