Kategorier
datorer Internet

Internet, datorer och det "rättvisa biblioteket"

Peter Almerud skriver i Infotrend 2008:4, om Internet som en allt viktigare del av vardagen. Problemet är att tillgången till datorer och Internet fortfarande är i högsta grad odemokratisk.
Inte bara odemokratisk mellan gamla, nya, och tredje världen, utan också ojämlik inom landet: fortfarande har 25 procent av alla svenskar inte tillgång till internet hemma.
Män har större tillgång, yngre har större tillgång än äldre, högutbildade förstås, tjänstemän större än arbetare, storstäderna större tillgång än landsbygden (t.ex. fick Delsbo i Hälsingland bredband för två år sedan, vilket är diskriminerande inte minst för de som bor i det inre av Norrland).
Av ålderspensionärerna har bara 37 procent tillgång till Internet i hemmet.
Frågan är om folkbiblioteken kan avhjälpa eller motverka denna orättvisa? Är man intresserade av att nå marginaliserade grupper överhuvudtaget?
Kolla också upp det stora reportaget i SvD igår om var alla utrangerade datorer hamnar, många företag byter ju nästan varje år. Många hamnar som rent avfall på stränderna i länder som Ghana och Nigeria. Det är väl det som kallas ”omvänt bistånd”?
Mats Myrstener

2 svar på ”Internet, datorer och det "rättvisa biblioteket"”

Ja, folkbiblioteken kan göra skillnad och måste göra det. I Kortedala, förort till Göteborg, satstade vi tidigt på ”den andra alfabetiseringen”, att ge alla tillgång till datorer och elementära kurser på biblioteket. Vi har nu utbildat över 3000 personer under tio år, ibland med projektmedel men för det mesta som ordinarie verksamhet. Många kollegor kommentarar och säger att det kan väl inte behövas, alla kan nuförtiden, men vi har fortfarande kö till kurserna och våra datorer är fullbokade.Detta är absolut en uppgift och utmaning för biblioteken! Om alla ska med så hänger det på folkbiblioteken!För glesbygden, dvs där det är glest mellan biblioteken så skaffa en IT/bok-buss. Kolla den som Tammerfors har!

Tyvärr verkar utvecklingen när det gäller bokbussar gå andra vägen. Botkyrka i Stockholm lägger ner sin enda buss nu, och flera andra kommuner har också gjort det. Odemokratiskt i sanning! Inte minst för de som bor i glesbygd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.