Kategorier
Finanskrisen forskning kärnkraft

Obekväm forskning och snus-krig

En del forskning anses värdefull, medan annan avfärdas som rent dubiös. Att forska om att barn löper större risk att få leukemi, om dom bor nära ett kärnkraftverk, avfärdas av kärnkraftsbolagen som nonsens. Frågan var helt enkelt ”felställd”, sa man i TV-Aktuellt. Och att centern nu svängt om kärnkraftsutbyggnad gör ju att folkomröstningen som ett instrument för demokrati fullständigt förlöjligas. För vad var folkomröstingsbeslutet 1980 egentligen värt? Platt intet.
När andra forskare hävdar att snusning är nästan lika farligt som att röka, så blir tobaksbolagen i Sverige arga, för här säljer snuset bra. I övriga EU-länder är det olagligt att snusa, det har inte minst finnarna fått känna av, däremot får man röka så mycket man vill. Snussmugglingen över Östersjön går därför på högvarv och de runda burkarna säljs under disk, ungefär som tidningen Norrskensflamman fick säljas under andra världskriget.
Bibliotekarien i Mölndal, den oppositionelle Edvin Trettondal, förvarade tidningen under lånedisken, för att inte kommunens politiker skulle se att den lånades ut (det har Anders Sjöbohm skrivit om i bibliotekets historik).
Som om det inte vore nog med obekväm forskning och snuskrig, mer dyr kärnkraft, hyreslägenheter som får förfalla för att allmännyttans ägare ska tjäna storkovan, och pensioner som sjunker i värde, så flyttas TV-kameran till Island, där ett helt land snart gör bankrutt, i finanskrisens och den ekonomiska vanvårdens spår.
Och då kanske en dosa snus mer eller mindre inte spelar så stor roll? Eller ett kärnkraftverk? Allt har sina proportioner.
När den ekonomiska krisen drabbade Sverige på 1930-talet, som en följd av Kreuger-kraschen 1932, så satsade man stort på folkbibliotek i Stockholm. Tänk om politikerna kunde lära sig något av den historien? Men det är väl att begära för mycket?
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.