Siffror, siffror, siffror

Det är julafton för kalenderbitaren, jag tillhör den kategorin, när årets Statistisk årsbok (2009) dimper ner i bokinkastet. Hur står det till med bokläsandet? Åjovars. 44 procent av svenska kvinnorna är ”vaneläsare”, 25 procent av männen, det visste man ju förut? Hur är det med nedläggningarna av folkbibliotek? Jo, 377 ”bibliotekssystem” (HB+filialer) har blivit 292, mellan 1990 och 2007. Men siffrorna är svårtolkade, för man räknar inte sjukhusbibliotek längre i statistiken, bara TPB och Svenska sjömansbiblioteket. Antalet böcker däremot, har minskat från 47 miljoner volymer, till 40, så en nedgång är det, liksom boklånen, som gått ner från 78 miljoner 1987, till 57 miljoner 2007. Alltså en nedgång på 20 miljoner utlån!
Finns det ingen tröst i bedrövelsen? Jo, antalet utlån av AV-media har ökat, och faktiskt antalet ”vaneläsare” också. De som läser läser alltså allt mer, medan antalet ”ströläsare” däremot minskat markant. Utlån av facklitteratur har ökat procentuellt, och barnlitteraturen är nästan femtio procent av alla utlån. Folkbibliotekens driftskostnader är mer än dubbelt så höga sammanlagt, som driftkostnaderna för alla forskningsbibliotek i Sverige.
Folkbiblioteken kostar 3,5 miljarder per år om jag räknat rätt. Det är en miljard mer än 1990, ändå minskar utlånen så markant? Allt kan väl inte skyllas på inflationen, eller?
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.